Endokrin hastalığının belirtileri nelerdir?
Endokrin bozukluklarının yaygın belirtileri şunlardır: Az çalışan tiroid bezi nedeniyle kilo alımı ve yorgunluk. Tiroid kortizol seviyelerindeki dengesizlik nedeniyle sık sık açlık ve kilo alımı. Daha fazla makale…•25 Haziran 2024
Endokrin rahatsızlıklar nelerdir?
Endokrinoloji ve Metabolizma Tıp Bölümü, metabolik hastalıklar ve hormon üreten bezlerin işlev bozukluklarıyla ilgilenen tıp dalıdır. Bu alan obezite, tiroid bozuklukları, hipofiz sorunları, osteoporoz ve polikistik over sendromu gibi hastalıkları içerir.
Endokrin hangi hastalıktır?
Endokrin bezlerinin yer aldığı sisteme endokrin, bu bezlerde oluşan bozuklukları inceleyen bilim dalına ise endokrinoloji denir. Endokrin bezleri endokrin sisteminde yer alır ve hormon sentezleyen ve salgılayan organlardır.
Endokrin bozulması nedir?
Endokrin bezleri tarafından salgılanan ve hormon adı verilen maddeler, kan yoluyla tüm vücuda dağılır ve etkilerini uzak organlarda gösterir. Ayrıca, bu endokrin bezlerindeki hormon eksiklikleri veya fazlalıkları bazı hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklara endokrin hastalıkları denir.
Endokrin muayenesi nasıl olur?
Endokrinolojik testler nelerdir? Doğru tanı koymak için birçok test yapılabilir. Genellikle kan testi, idrar testi ve ultrason yeterlidir. Kan testi hormon seviyelerini ayrıntılı olarak kontrol eder.
Endokrin tedavisi nedir?
Kanser için hormon tedavisi (endokrin tedavisi) nedir? Hormon tedavisi, büyümek için hormon kullanan kanserin büyümesini yavaşlatan veya durduran bir kanser tedavisidir. Bu tedavi yöntemi, prostat kanseri ve meme kanseri gibi büyümek için hormon gerektiren bazı kanser türlerini tedavi etmek için kullanılır.
Endokrin tedavi edilmezse ne olur?
Tiroid hormonları vücudun metabolizmasının devamı için gereklidir, ancak seviyeleri çok yüksek olduğunda ve tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğinden osteoporoza kadar birçok hastalığa neden olabilir.
Endokrin bölümüne neden gidilir?
Vitamin ve mineral eksiklikleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, diyabet, obezite, guatr gibi pek çok hastalık endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları kliniklerinin ilgi alanına girmektedir.
Endokrin kan tahlilleri nelerdir?
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nde hangi işlemler ve tetkikler yapılmaktadır?
Tıp dilinde endokrin ne demek?
Endokrin, hipofiz bezi, tiroid ve vücudun hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan diğer bezlerden oluşan, hormonları üreten ve kana salan sistemdir. Endokrin sistemi, büyüme ve gelişme, metabolizma, elektrolit dengesi ve üreme dahil olmak üzere vücudun birçok işlevine dahildir.
Endokrin doktoru hangi tahlilleri ister?
Endokrin organlar 1 – hipofiz bezi, 2 – tiroid, 3 – böbrek üstü bezleri, 4 – yumurtalıklar, 5 – testisler, 6 – pankreastır. Endokrin hastalıkları üç gruba ayrılır. Hastalıkları teşhis etmek için fizik muayene, kan testleri, görüntüleme prosedürleri (ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, sintigrafi) ve gerekirse biyopsi kullanılır.
Endokrinoloji ve dahiliye aynı mı?
İç hastalıkları, yetişkinlerde hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve cerrahi olmayan tedavisine odaklanan geniş bir uzmanlık alanıdır. Endokrinoloji, iç hastalıklarının bir alt uzmanlık alanıdır ve özellikle endokrin sistemi ve hormonal bozukluklarla ilgilenir.
Endokrin tehlikeli mi?
Endokrin sistem üzerindeki olumsuz etkiler vücudun genel sağlığını da etkiler. Kardiyovasküler sistem, diğer birçok organ gibi endokrinolojik hastalıklardan etkilendiği için diyabet, hipotiroidizm ve hipertiroidizm hastalarında dikkatli olunmalıdır.
Endokrin bozulursa ne olur?
Küçük miktarlarda maruz kalınması cilt, akciğer, karaciğer ve mesane kanserine neden olur. Vücudun stresle başa çıkmasını sağlayan hormonlarla etkileşime girerek kan şekeri seviyelerini bozar, kilo ve kan basıncı sorunlarına ve bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açar.
Endokrin sistem hastalıkları nelerdir?
Geniş bir yelpazeye sahip olan endokrin sistem hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz: Böbrek üstü bezi hastalıkları, hipofiz hastalıkları, büyüme hormonu fazlalığı, kortizol hormonu eksikliği, diabetes insipidus.