İçeriğe geç

Antagonistik Etki Ne Demek

Antagonist ne anlama gelir?

Kurguda antagonist, ana karakterin (baş kahramanın) amacına ulaşmasını engellemekten sorumlu olan kişidir. Karşı kişi veya muhalefete düşman da denir. Ana karakterin zıttıdır. Marksizm teorisyeni Karl Marx tarafından da “antagonizm yoluyla yaratmak ve üretmek” anlamında kullanılan bir terimdir.

Antagonizma etki nedir?

2. Antagonizm: Bir ilacın (agonist) etkisinin başka bir ilaç (antagonist) tarafından azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması olayıdır.

Antagonist etki ne demek biyoloji?

Antagonistler, vücuttaki bir reseptöre bağlanan, o reseptörü doğal olarak uyaran bileşiğin yerini alan ve o reseptör uyarıldığında doğal olarak oluşan sonucu engelleyen bileşiklerdir. Postsinpatik hücre üzerindeki bir nörotransmitterin etkisini engeller veya etkisiz hale getirirler.

Antagonizm nedir tıpta?

Fizyolojik antagonizm (bağımsız antagonizm): Bir ilacın etkisi, ayrı bir reseptör veya mekanizma aracılığıyla zıt yönde etki eden başka bir ilaç tarafından azaltılır veya ortadan kaldırılır. Bu tür etkileşimde, antagonistlerin her biri ayrı ayrı uygulandığında agonistik bir etkiye sahiptir.

Agonist etki nedir?

Agonistler, hücre reseptörlerine bağlanan ve hücrede bir tepkiye neden olan bileşiklerdir. Agonistler genellikle doğal olarak oluşan maddelerin davranışlarını taklit eder. Agonistler bir etkinin oluşmasına neden olurken, antagonistler bir etkinin oluşmasını engeller.

Antagonistik ilişki nedir?

Antagonizm genellikle farklı türler arasındaki bir ilişki olarak düşünülse de, aynı türün üyeleri arasındaki rekabet ve yamyamlıktan da kaynaklanabilir. Antagonistik etkileşimlerin çeşitliliğini anlamanın bir yolu, türün saldırdığı konak veya av türüne bakmaktır. Antagonizm genellikle farklı türler arasındaki bir ilişki olarak düşünülse de, aynı türün üyeleri arasındaki rekabet ve yamyamlıktan da kaynaklanabilir. Antagonistik etkileşimlerin çeşitliliğini anlamanın bir yolu, türün saldırdığı konak veya av türüne bakmaktır.

Sinerjik etki nedir tıpta?

Sinerjizm, iki ilacın birleşik etkisinin aynı koşullar altında bireysel etkilerinin toplamından daha büyük olması durumunda ortaya çıkar [9]. Aynı deneysel ortamda ilaçların birleşik etkisinin ilaçların bireysel etkisinden daha az olması durumunda ortaya çıkan etkileşim türü antagonizmadır.

Antagonist hareket ne demek?

birbirine dik açılarda yönlendirilmiş iki kas tabakası (antagonist); iç kısmı sıkıştırılamaz bir sıvı veya jel içerir. Bir kas grubunun kasılması, sıkıştıran antagoniste dik açılarda hareket etmeye zorlanan sıvı üzerinde bir basınç uygular.6 Eylül 2024birbirine dik açılarda yönlendirilmiş iki kas tabakası (antagonist); iç kısmı sıkıştırılamaz bir sıvı veya jel içerir. Bir kas grubunun kasılması, sıkıştıran antagoniste dik açılarda hareket etmeye zorlanan sıvı üzerinde bir basınç uygular.

İlaç etkisinin azalmasına ne denir?

Hastanın fonksiyonlarında artış (uyarılma) veya azalma (depresyon) şeklinde ortaya çıkan değişiklikleri ifade eder.

Hangi hormonlar antagonist çalışır?

Antagonistik etki: İki hormonun etkisi birbirine zıttır (insülin-glukagon).

Antagonist tedavi nedir?

Antagonist tedavi; Bunlar, hastanın opiat reseptörlerinin detoksifikasyonunu sağlayan ve böylece opiatlara olan isteği azaltan tedavilerdir.

Antagonist bakteri ne demek?

Antagonizm, bir mikroorganizmanın ürettiği kimyasallar aracılığıyla başka bir mikroorganizmanın gelişimini engellemesi olayıdır. Bu tür mikroorganizmalara antagonist mikroorganizmalar denir.

Antagonist ne demek kimya?

Bazı vitaminler ve mineraller diğer vitaminlerin ve minerallerin emilimini veya işlevini engelleyebilir. Buna “antagonist” denir.

Bitkilerde antagonistik etki nedir?

Besinler arasındaki antagonizm, bir besinin başka bir elementin bulunabilirliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olması anlamına gelir. Uygulamada, toprakta çok büyük miktarlarda bulunan bir elementin bitki için diğer besinlerin bulunabilirliğini olumsuz etkilemesi çok yaygındır.

Antagonizm ne demek TDK?

TDK’ya göre, sözlükte “antagonist” kelimesi “düşman karakter” anlamına gelir. Filmlerde ve kitaplarda, iyiliği engellemek ve kötülüğe hükmetmek isteyen tüm karakterlere antagonist denir.

Antagonist tedavi nedir?

Antagonist tedavi; Bunlar, detoksifikasyon sonrasında hastanın opiat reseptörlerinin kapatılmasını sağlayarak, opioide olan isteği azaltan tedavilerdir.

Antagonist kas nedir tıpta?

Antagonist kas: Bu, agonist kasın zıt yönünde hareket üreten kasa verilen isimdir. Öğrenmeyi kolaylaştırmak için insan vücudundaki kasları gruplara ayırmak önemlidir. benzer. kaslardır.

Protagonist ve antagonist nedir?

Protagonist, izleyicinin veya okuyucunun hikayesini en yakından takip ettiği ve antagonist figürü haline gelen karakterdir. Antagonist, protagonisti test etmek için engeller yaratır, çatışmalar yaratır ve olayları karmaşıklaştırır.

Antagonizma ne demek TDK?

TDK’ya göre, sözlükte “antagonist” kelimesi “düşman karakter” anlamına gelir. Filmlerde ve kitaplarda, iyiliği engellemek ve kötülüğe hükmetmek isteyen tüm karakterlere antagonist denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kumral Escort