Torul eskiden nereye bağlıydı?
Cumhuriyet döneminde Gümüşhane’nin ilçe merkezi olmuştur. Torul, merkez Gümüşhane ilçesinin batısında yer almakta olup, kuzeyinde Trabzon, güneybatısında Giresun, batısında Kürtün ve güneyinde Şiran illeriyle komşudur.
Ruslar Trabzondan ne zaman ayrıldı?
1 Mart 1916 sabahı saat 10.00.
Giresun Trabzondan ne zaman ayrıldı?
Giresun Vilayeti 1920 yılına kadar Trabzon Vilayeti’ne bağlı kalmış, 1923 yılında ise bağımsız sancak ve vilayet olmuştur.
Gümüşhane Erzurum’dan ne zaman ayrıldı?
Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde Erzurum Vilayeti’ne bağlı olan Gümüşhane Sancağı, daha sonra 20 Nisan 1924 tarihli 491 sayılı Kanunun 89. maddesindeki “Vilayetin” unvanıyla 1925 yılında Trabzon’a bağlanarak vilayet olmuştur. 1925–1926 Trabzon Salnamesi’nde: “Gümüşhane vilayeti merkez kazasıyla birlikte…” denilmektedir.
Torul Trabzon arası kaç saat?
Torul ile Trabzon arasındaki otobüs yolculuğu ortalama 2 saat 47 dakika sürmektedir.
Torul’un neleri meşhur?
Zaten Zigana Dağları ile ünlü olan Torul ilçesi, aynı zamanda meşhur Karadeniz doğasına sahip olması sebebiyle turizm merkezi haline gelmiştir. Torul ilçesinin turizm gelişimi kayak merkezleri, mağaraları ve yaylaları ile ön plandadır.
Trabzonluların kökeni nereden gelir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Rumlar Trabzondan ne zaman ayrıldı?
Osmanlı-Rus Savaşı Mart 1916’da başlar. Doğu Karadeniz bölgesindeki Müslümanlar Karadeniz’e kaçarlar. 16 Ağustos 1916’da Ruslar Trabzon’a girer. Türk hükümeti zayıftır, Trabzon valiliğini Yunanlılara bırakır ve kaçar.
Trabzon eski ismi nedir?
Trabzon ismi, Yunan Pontus eyaletinde kullanılan ve “dört köşe” anlamına gelen şehrin orijinal adı olan “Trapezus” kelimesinden gelir. Lazlar şehre Trapuzani, Gürcüler Trapizoni derken, Osmanlılar ve Persler şehre Tara Bozan adını vermişlerdir.
Kurtuluşu olmayan tek il neresi?
Tarihi olarak iyi savunulmuş ve ele geçirilmesi zor bir kale olarak anlatılır. Öyle ki Giresun savunması her zaman çok iyi olan ve kurtuluş günü olmayan nadir şehirlerden biridir.
Rize Trabzondan ne zaman ayrıldı?
Rize, 1867’de Osmanlı’nın Trabzon vilayetinde bir ilçe iken, 1877’de belediye oldu. Bu değişiklik, idari yapıyı merkezileştirme çabalarının bir parçası olarak Rize’nin Trabzon’dan ayrılmasına izin verdi. Rize, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Trabzon vilayetinin önemli bir parçasıydı.
Giresun il olmadan önce nereye bağlıydı?
1866 Devlet Salnamesi’nde Trabzon Sancağı kazası olarak geçmektedir. 1875-1878 yılları arasında Karahisar-ı Şarki Sancağı’na bağlı olan Giresun kazası, 1879 yılında tekrar Trabzon Sancağı’na bağlanmıştır. 1891 yılında Giresun’un üç belediyesi, 140 köyü ve 14 ilçesi vardı. Giresun, 1923 yılında il olmuştur.
Kelkit eskiden nereye bağlıydı?
1855 yılındaki bu değişiklik sonucunda Van bağımsız bir il haline geldi. Ordu, Gümüşhane ve Karahisar-ı Şarkık Trabzon’a bağlandı.
Erzurum hangi ilden ayrıldı?
1879 yılında Dersim bağımsız bir vilayet haline gelerek Erzurum’dan ayrıldı. Erzurum Vilayeti 1867-1875 yılları arasında yedi sancağa bölündü: Erzurum.
Bayburt Erzurum’dan ne zaman ayrıldı?
Bayburt 1878 ve 1916 yıllarında Ruslar tarafından işgal edilmiş ve bu işgaller sırasında büyük ölçüde tahrip edilmiştir. 1927 yılına kadar Erzurum’a bağlı olan Bayburt, bu tarihte Gümüşhane’ye bağlanmıştır.
Gümüşhane eskiden hangi ile bağlıydı?
II. Abdülhamid döneminde Gümüşhane tekrar Trabzon Vilayeti’nin bir parçasıydı. Bu dönemin sonu olan 1908’de Batum 1878’de Rusya’ya devredildi ve Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak kaldı. Gümüşhane, 1.
Erzurum önceden nereye bağlıydı?
Bu nedenle Bayburt, Paşa Sancağı olarak Erzurum vilayetinin ana idari merkezi oldu. Kaynaklara göre bu hükümet 13 yıl, yaklaşık 1548’e kadar sürdü. Bu nedenle Erzurum bu dönemde Bayburt’tan yönetildi. Bu, Erzurum’un Bayburt ile bağlantısının tarihidir.
Gümüşhane hangi oğuz boyundandır?
Çepniler, 24 Oğuz kabilesinden biridir ve Anadolu’nun fethinde ve Türkleştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Selçuklular 13. yüzyılın ikinci yarısında Moğol istilasıyla ezilirken, Gümüşhane ve çevresinin savunması Çepni Türklerine bırakılmıştır.
Şiran nereye bağlıdır?
Şiran, Gümüşhane’nin en eski ilçelerinden biridir. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden öğrendiğimiz kadarıyla ilçe merkezi Erenkaya köyünde yer alırken, 19. yüzyılda şimdiki ilçe merkezine taşınmıştır.