Müctehidde bulunması gereken şartlar nelerdir?
Genel olarak Şafii âlimlerine göre bir müçtehidin taşıması gereken şartlar şunlardır: Müçtehid, her şeyden önce akıllı, olgun ve adil olmalıdır. Ayrıca Kitap, Sünnet, icma ve ihtilaflar, kıyas, Arap dili, usul-i fıkıh, kelam ve ictihad alanını ilgilendiren bütün ilim dallarını bilmelidir.
Kimler ictihad yapabilir?
Şer’î hükümlerin uygulanmasıyla ilgili olan bu içtihat türü, müftüler, hâkimler, bakanlar ve vergi mükellefleri hakkında geçerlidir.
İlk müctehid kimdir?
Ebu Hanife’nin önde gelen talebesi, müctehid hukukçu ve ilk kadılkudât. Ebu Yusuf (ö.
Müctehid imamlar kimlerdir?
Burada bahsi geçen dört müçtehit şunlardır: Bunlar dört mezhebin kurucuları olan müçtehitlerdir. Bunlar İmam-ı Azam, İmam-ı Malik, İmam-ı Şafii, İmam-ı Ahmed bin Hanbel’dir (r.anhum ecmain).
Müctehid olabilmek için hangi bilgilere sahip olmak gerekir?
Bir müçtehidin sahip olması gereken bilgilerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Kur’an, Sünnet, İcma, Kıyas, Fıkıh usulü, Fur’l-Fıkıh (Fur’l-Fıkıh) ve Arapça bilgisi. İctihadın hükmü yere ve duruma göre değişir.
İçtihat kapısının kapanması ne demek?
Bu söylemi dile getirenlerden biri de Joseph Schacht’tır. O, içtihat kapısının Hicri dördüncü asırdan itibaren kapandığını, erken dönemlerde oluşumunu tamamladıktan sonra İslam hukukunun yüzyıllar boyunca değişmeden kaldığını ve hukukun değişmez katı kurallar bütünü haline geldiğini iddia etmektedir.
Hangi konularda ictihad yapılmaz?
Yani ayet, hadis veya metin bulunan konularda içtihat yapılamaz; çünkü Allah veya Peygamber o konuyu zaten hükme bağlamıştır. Hatta içtihadı “delillerinden ikincil bir şeriat hükmü çıkarmak” olarak tanımlayanlar da vardır.4 Mesela namaz ve orucun rükünleri, vakitleri vb. Artık bunlar üzerinde içtihat yapılamaz.
Günümüzde ictihad yapabilir mi?
Yapılan içtihatlar caiz olmayıp bunlar üzerindeki görüş ayrılıkları da dikkate alınmaz. Delil ve ispat bakımından kesin olan nasslarda yer alan hükümler hakkında ictihad yapılamaz.
İctihad makamı nedir?
Terimsel anlamıyla: İctihad; açık ve kesin delillerle sabit olmayan nazarî ve fer’î hükümleri, dinî delillere uygun olarak, bütün güç ve kudretiyle istidlal ve istidlal etmek için çalışmaktır. Başka bir deyişle, Kur’an, hadis ve icmâ ile sabit olan dinî delillerden hüküm çıkarmaktır.
Müctehid sahabeler kimlerdir?
Bunlar: Ebu Bekir kızlık soyadı Abdurrahman, ‘Urve b. Zübeyr, Sa’id née el-Museyyeb, ‘Ubeydullah b. Abdullah kızlık soyadı Utbe b. Mes’ud, Harice kızlık soyadı Zeyd b. Sabit, Kasım b.
Peygamber ictihad eder mi?
Hz. Peygamber, içtihadı Kur’an ve Sünnet’ten sonra üçüncü kaynak olarak kabul etmiş ve ashabını içtihat yapmaya teşvik etmiştir. Hz. Peygamber, içtihadı Kur’an ve Sünnet’ten sonra üçüncü kaynak olarak kabul etmiş ve ashabını içtihat yapmaya teşvik etmiştir.
Ebû Hanîfe Türk mü?
Ebû Hanîfe, 80/699 yılında Kûfe’de doğmuştur. Mensubu olduğu ailenin aslen Afganistan’ın Kâbil bölgesinden olduğu ve Sasânîler döneminde önemli devlet hizmetlerinde bulunan bu ailenin, İslam fetihleri sonucu Irak’a göç ettiği rivayet edilmektedir.
Gazali müctehid mi?
XI. Yüzyılın müceddidi olarak nitelendirilir.
Gazali Şafi mi?
Şafii mezhebine mensup alimlerden bazıları, hadis alimlerinden İmam Nesai, Eş’ari, Maverdi, İmam Nevevi, İmam-ül-Haremeyn Abdülmelik bin Abdullah, Gazali, İbn Hacer, Keffal-i Kebir, İbni Subki’dir. , İmam-ı Suyuti vb. kelam (Akaid) alimlerindendir.
Mezhebte müctehid ne demek?
Müçtehid-i mutlak, bütün dinî konularda fıkıh yapma kabiliyetine sahip olan kimselerdir. Müçtehid-i mukayyed, bazı konularda ictihad yapma kabiliyetine sahip olan, fakat bazı konularda ictihad yapamayan hukukçulardır. İctihad yapamayacakları konularda diğer mutlak müçtehitleri taklit ederler.
İcmanın şartları nelerdir?
Ancak icma yapanların Müslüman ve müçtehit olması gerekir. Müçtehit, dinin ayrıntılı delillerine dayanarak dini kararlar alma yeteneği ve yeterliliğine sahip adil kişidir. Bir diğer gereklilik ise icma olarak kabul edilebilecek bir konu üzerinde fikir birliğinin oluşmasıdır.
İçtihadın gerekliliği nedir?
İctihadın en önemli işlevi hukuki dinamikleri sağlamaktır. İslam hukukçuları ilk zamanlarda ictihad yöntemini başarıyla uyguladılar. Ancak belli bir süre sonra ictihad kapısının kapalı olduğu anlaşıldı. Bu durum ictihad üzerinde olumsuz bir etki yarattı.
Hangi konularda içtihat yapılmaz?
Hakkında açık ayet ve sünnet bulunan konularda ve alanlarda içtihat yapılamaz. Mecelle, md. 14 yılında şu hükmü vermiştir: “Mevrid-i Nas’ta içtihada yer yoktur.” Yani ayet, hadis veya metin bulunan konularda içtihat yapılamaz; çünkü Allah veya Peygamber o konuyu zaten hükme bağlamıştır.
Mutlak müctehid kimlerdir?
Müçtehid-i mutlak, bütün dinî konularda fıkıh yapma kabiliyetine sahip olan kimselerdir. Müçtehid-i mukayyed, bazı konularda ictihad yapma kabiliyetine sahip olan, fakat bazı konularda ictihad yapamayan hukukçulardır. İctihad yapamayacakları konularda diğer mutlak müçtehitleri taklit ederler.
Tavsiyeli Bağlantılar: Sunroof Faal Ne Demek