İçeriğe geç

Aidat Paraları Neleri Kapsıyor

Aidat ödemesi neyi kapsar?

Ücretler nelerdir? Ücretler, dairenin veya mülkün ortak maliyetlerini karşılamak için tüm daire sahipleri veya kiracılar arasında eşit olarak paylaşılan maliyetlerdir. Bu masraflar genellikle temizlik, güvenlik, asansör bakımı, bakım ve yönetim maliyetlerini içerir.

Aidata ne dahildir?

Ücretlere dairenin su, elektrik ve doğalgaz faturaları, vale park hizmeti, spor salonu hizmeti, arıza ücreti, bahçe bakımı, güvenlik, temizlik ve bakım ücretleri dahildir. Ücret fiyatını belirlerken daire yöneticisi veya yapı yönetimi, daire sahiplerinin de hazır bulunduğu toplantıda bir ücret teklifi yapar.

Apartman aidat giderleri nelerdir?

Genel giderler, bir topluluk, mülk veya daire gibi ortak alanların bakımını, onarımını ve işletimini finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu maliyetler, yerinde güvenlik, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. içerir. Gibi hizmetler burada bulunabilir.

Apartman aidatı nerelere harcanır?

Tüm apartman sakinleri katkılarını ödemelidir. Katkılar, apartman görevlileri, bahçıvanlar, güvenlik personeli ve ortak alanlardaki bakım, ısıtma ve onarımlar gibi diğer masraflar gibi sabit maliyetleri karşılamak için ev sahipleri tarafından normalde tahsil edilen tutardır.

Apartman yöneticisi aidat ve yakıt parası öder mi?

Yönetim planında yöneticinin katkı payı ödeyip ödemeyeceğine dair bir hüküm varsa, öncelikle bu hükümler ilgili olayda uygulanmalıdır. Örneğin, yönetim planında yöneticinin diğer kat malikleri gibi tüm ortak giderlere katkıda bulunacağı öngörülmüşse, yönetici ilgili hükme göre katkı payı ödemekle yükümlüdür.

Apartman altındaki dükkanlar aidat öder mi?

Özetle; dükkan ortak alanlardan faydalanmasa bile aidat ödemek zorundadır. Kiracıları, dükkan sahibinin (serbest dükkan sahibinin) ödemek zorunda olduğu aidatlardan müteselsilen sorumludur.

Kiracı hangi aidatları öder?

Kiracı, ev sahibiyle birlikte kiracı olarak binada yaşadığı sürece katkı paylarını ödemekten müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinin tahsil edemediği herhangi bir borç kiracıdan talep edilecektir. Bu sorumluluk kira sözleşmesine değil, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 22. maddesine dayanmaktadır.

Apartmanda kiracılar hangi giderleri öder?

Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

Apartman bakım onarım giderlerini kim öder?

Kat malikleri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ortak alanların bakım, güçlendirme ve onarım giderlerine veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.

Apartman yöneticisi giderleri tabloya asmak zorunda mı?

Türk mevzuatına göre, apartman yöneticisi, toplanan katkıların ve diğer gelirlerin nasıl kullanıldığını gösteren bir gelir ve gider hesabını apartman sakinlerine düzenli olarak sunmakla yükümlüdür. Bu tablo genellikle her ayın sonunda hazırlanır ve apartmandaki herkesin görebileceği bir yere asılır.

Apartman genel yönetim giderleri nelerdir?

Apartmanın ortak giderleri; kapıcı, ateşçi, bekçi, yönetici ve bahçıvanın ücretleri, ana gayrimenkulün sigorta primleri, tüm ortak alanların koruma, bakım, onarım ve güçlendirme giderleri ile ortak tesislerin işletme giderlerini kapsar.

Apartman yöneticisi toplantı yapmadan aidat artırabilir mi?

Yasa gereği, katkılar kat mülkiyeti sahipleri kurulu tarafından belirlenen miktarda ve kararlaştırılan tarihte toplanır. Kat mülkiyeti yöneticisi toplantı yapmadan katkıları artırabilir mi? Kat mülkiyeti ve site yöneticisi toplantı yapmadan katkıları artırabilir mi? HAYIR!

Aidata ne dahil?

Ücret neleri kapsar? Daire veya arsanın su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtmanın doğalgaz faturası, kapıcı maaşı, bahçıvan maaşı, bekçi maaşı, ateşçi maaşı ve benzeri genel giderler ücrete dahildir.

Apartmanda oturmadan aidat ödenir mi?

Boş bir ev için ücret ödenir mi? Bu sorunun cevabı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bulunabilir. Kişi, sahip olduğu evde yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın masraflara katkıda bulunmakla yükümlüdür. Başka bir deyişle, tüm ev sahipleri (yaşamasalar bile) katkı payı ödemek zorundadır.

Aidat neye göre hesaplanır?

Örneğin toplam yıllık aidat 28.000 TL ve toplam alan 2.000 m2 ise sonuç 14.40 TL/m2 olur. Yani her dairenin metrekaresi 14.40 TL ile çarpılarak yıllık aidat bulunur ve çıkan sonuç 12’ye bölünerek aylık aidat hesaplanır.

Bina aidatına ne dahil edilir?

Ücret neleri kapsar? Daire veya arsanın su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtmanın doğalgaz faturası, kapıcı maaşı, bahçıvan maaşı, bekçi maaşı, ateşçi maaşı ve benzeri genel giderler ücrete dahildir.

Aidat neye göre hesaplanır?

Örneğin toplam yıllık aidat 28.000 TL ve toplam alan 2.000 m2 ise sonuç 14.40 TL/m2 olur. Yani her dairenin metrekaresi 14.40 TL ile çarpılarak yıllık aidat bulunur ve çıkan sonuç 12’ye bölünerek aylık aidat hesaplanır.

Aidat borcundan kim sorumlu?

Bu durum 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Bağımsız bölüm maliki, aidat ödemelerinden birinci derecede idareye ve diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

Aidat bedeli neye göre belirlenir?

Daire başına düşen tutar, belirlenen bütçenin dairedeki daire sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Hesaplamanın ardından, yönetim planına göre katkı payları nihai olarak belirlenir. Yani üyelik aidatı, daire sahibinin sahip olduğu alanın metrekaresi üzerinden veya arsa payına orantılı olarak hesaplanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir