Ateşleme nedir ehliyet?
SİSTEMİN İŞLEVİ: Benzinli motorlarda yakıtın 1/15’inin yanma odasında sıkıştırılarak havanın tutuşturulmasını sağlayan sistemdir.
Ateşleme sisteminin görevi nedir?
Ateşleme sisteminin görevi; silindir içerisindeki yakıt-hava karışımını ateşlemesini sağlamaktır. SİSTEMİN ÇALIŞMA PRENSİBİ: Kontak anahtarını çevirdiğimiz anda elektrik devresi açılır, yani akü devreye girerek depoladığı akımı (gerilim veya voltaj olarak da adlandırılabilir) endüksiyon bobinine gönderir.
Ateşleme sistemi parçaları nelerdir?
Klasik ateşleme sistemi; akü, ateşleme bobini (endüksiyon bobini), distribütör, devre kartı, kondansatör, distribütör silindiri, buji ve buji kablosu parçalarından oluşur.
Yakıt ateşleme sistemi nedir?
Benzinli motorlarda, silindirlerde sıkıştırılan yakıt-hava karışımı bir elektrik kıvılcımı ile ateşlenir. Bujinin elektrot uçları arasında oluşan yüksek voltajlı kıvılcım, silindirde yanmayı başlatır. Buna “ateşleme sistemi” denir.
Ateşleme sistemi nasıl olur?
Ateşleme sistemi nasıl çalışır: Devre kartları açıldığında, endüksiyon bobininde 15-25.000 voltluk yüksek bir voltaj üretilir. Elde edilen yüksek voltaj kablo aracılığıyla distribütöre iletilir. Buradan, ateşleme sırasına göre distribütör silindiri kullanılarak bujilere yönlendirilir ve yakıt-hava karışımı ateşlenir.
Ateşleme nedir araba?
Benzinli motorlarda, yanma odasında sıkıştırılan yakıt-hava karışımı buji tarafından ateşlenir. Akü, ateşleme anahtarı, endüksiyon bobini, distribütör, devre kartı, kondansatör, distribütör bobini, buji ve buji kablolarından oluşur.
Buji nedir ehliyet?
Buji, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını tutuşturan makine parçasıdır. Bujiler, iki elektrot arasında yüksek voltajlı akım geçirerek kıvılcım üretir. Bu kıvılcım, silindirdeki basınçlı yakıtı tutuşturur. Motorun “yanma süresi” bu şekilde elde edilir.
Ateşleme sırası nasıl olur?
Otto motorlarında ateşleme, sıkıştırılmış benzin-hava karışımının buji ile tutuşturulmasıyla gerçekleşir. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman şu şekildedir: emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genleşme; güç zamanı olarak da adlandırılır), egzoz.
Distribütör ne demek ehliyet?
4. Dağıtıcı: Endüksiyon bobininde oluşan yüksek gerilimi ateşleme sırasına (1-3-4-2) göre bujilere dağıtır.
Buji kaç volt ile çalışır?
Yanma odasındaki hava-yakıt karışımının yanmasını sağlayan buji, bu işlem sırasında voltaj farkları nedeniyle bir kıvılcım üretir. Ateşleme bobininden gelen 20.000 ila 100.000 volt arasındaki bir voltaj, bujinin elektrotları arasındaki kıvılcımı üretmek için kullanılır.
Ateşleme kaynağı nedir?
Tutuşma Kaynakları Patlamaya neden olan koşullar oluştuğunda, patlamanın meydana gelmesi için bir tutuşma kaynağının mevcut olması gerekir. Bu yangın ve kaynakları genellikle; Elektrikli ekipmanlar, sıcak yüzeyler, mekanik sürtünme ve kıvılcımlar, açık alevler ve statik elektrikten kaynaklanır.
Araçta buji nedir?
Buji, içten yanmalı bir motorun ön tarafında bulunan bir cihazdır ve motordaki yakıt-hava karışımını ateşlemek için kullanılır. Buji, motor silindirlerindeki yakıt-hava karışımını tutuşturan bir kıvılcım oluşturarak ortaya çıkan elektrik akımını ateşleme sistemine sağlamak için kullanılır.
Distribütör nedir araba?
Distribütör nedir? İçten yanmalı motorlardaki klasik ateşleme sisteminin bir parçasıdır. Ateşleme sisteminin bir parçası olan indüksiyon bobini tarafından üretilen yüksek voltajı bujilere gönderir. Motorun ihtiyaç duyduğu devreye göre elektrik iletimini ayarlayarak düzenli ateşlemeyi sağlar.
Dizel motor ateşleme nasıl olur?
Genellikle, bir dizel motor, silindirin sıcaklığını yükseltmek için havayı sıkıştıran ve ardından atomize dizel yakıtı o silindire enjekte eden bir piston kullanarak çalışır. Yüksek sıcaklıktaki yakıt temas ettiğinde tutuşur. Bu enerji, pistonu krank miline sürer ve tahrik sistemi aracılığıyla iletir.
Ateşleme bobini ne işe yarar?
Araç motorunda ateşleme işleminden sorumlu bir bileşen vardır. Bu parçaya ateşleme bobini denir. Bobin, araçtan aldığı 12 voltluk sürekli akımı aralıklı 30.000 voltluk bir akıma dönüştürür. 30.000 volt aracın bujilerine iletilir ve yanma bu şekilde gerçekleşir.
Süspansiyon nedir ehliyet?
SÜSPANSİYON SİSTEMİ Yol yapısından kaynaklanan titreşimleri emerek aracın konforlu ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayan sistemdir. Yol yapısından kaynaklanan titreşimleri emecek şekilde tasarlanmış ve araç gövdesi ile tekerlekler arasına yerleştirilen bir sistemdir.
Buji nedir ehliyet?
Buji, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını tutuşturan makine parçasıdır. Bujiler, iki elektrot arasında yüksek voltajlı akım geçirerek kıvılcım üretir. Bu kıvılcım, silindirdeki basınçlı yakıtı tutuşturur. Motorun “yanma süresi” bu şekilde elde edilir.
Ateşleme zamanı nedir?
Ateşleme zamanlaması veya avansı, silindire beslenen hava-yakıt karışımının tamamen yanması ve genleşmesi için belirli bir zaman gerektirir. Bu nedenle, pistonun üst ölü noktaya ulaşmasını beklemeden buji ateşlenir. Patlama üst ölü noktaya kadar gerçekleşir.
Alternatör nedir ehliyet?
ALTERNATÖR (ŞARJ ALTERNATÖRÜ) Araç için gerekli elektriği üretir. Aküyü şarj eder. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.